Ik wil een vijver bouwen

Devider-02

Een vijver in uw tuin moet een lust zijn , en geen last worden. Daarom is het van belang om u vooraf goed te oriënteren , en de juiste keuze te maken.

Stel u zelf de volgende vragen :

Wat voor soort vijver wil ik ?
Wil ik de vijver als hobby beschouwen ?
Wil ik er veel of weinig tijd aan besteden ?
Wil ik vissen ?
Wil ik  “gewone“ vissen ?
Wil ik karpers ? ( alle soorten dus ook koi )
Wil ik een natuurlijke zwemvijver ?
Wil ik een “strak” zwembassin zonder chloorwater ?
Wil ik een spiegelvijver ?
Op welke plek wil ik de vijver bouwen ?
Welke vorm moet hij krijgen ?
Hoe groot mag hij zijn ?
En niet onbelangrijk; wat is mijn budget ?

 

Vijver en bassin fonteinen

Waterrijk-Koi-Vijver-01

Devider-02

Soorten vijvers / bassins :

Een natuurvijver / waterpoel met waterplantjes, grassen, moerasplanten, kikkertjes, libellen en salamanders: Weinig onderhoud , gaat meestal mee in het reguliere tuinonderhoud.

Een natuurlijke vijver met water en moerasplanten, fauna in en rond de vijver, maar ook met kleine eenvoudig te houden vissen zoals: goudwinde, goudvis of shubunkins: De vissen vragen iets meer omkijken, maar kunnen langere tijd zonder aandacht.

Een strakke vijver/bassin met Koi’s en steur: Karpervijvers vragen dagelijks aandacht, regelmatig filter onderhoud, meten van de waterwaarden (ph/gh/kh enz), vis controle en natuurlijk het voeren.

Een natuurlijk gevormde vijver met een ondiep gedeelte , waterplanten en Koi’s of normale karpers: Ook dit soort vijver vraagt als de hier boven vermelde strakke vijver dagelijks aandacht, maar hierbij dient u ook de waterplanten bij te houden. De waterplanten zijn bij dit systeem een wezenlijk onderdeel van het waterfiltratie systeem, en de bio-cultuur van de vijver.

 

 

Vijverb-Waterrijk-01

Een natuurlijk gevormde zwemvijver met oeverbeplanting en helofytenfilter (waterplantenfilter): Regelmatig spoelen van het voorfilter (afhankelijk van de vervuiling), nalopen en bijhouden van de beplanting, grote onderhoudsbeurt in het voor- en het najaar. Behandeling tegen draadalgen.

Een “strak“ zwembassin zonder chloorwater maar met mechanisch /biologisch filtersysteem: Regelmatig spoelen van het voorfilter en biofilter (afh. van het seizoen). Regelmatig “biologische” waterbehandelings middelen toevoegen tegen draadalg. Grote onderhoudsbeurt in het voor en het najaar.

Let op !

Een zwemvijver of bassin is beslist geen goedkope uitvoering van een zwembad! Het is moeilijker om een zwemvijver netjes en schoon te houden dat een chloor bad, maar zeker de moeite waard.

Een spiegelvijver is een strakke ondiepe waterbak waar de omgeving zoals uw huis , bomen en wolken in weerspiegelen: Moeilijk maar niet onmogelijk om het water in dit soort ondiepe vijvers redelijk helder te houden.  Er zijn (biologische) middelen nodig tegen draad- en flapalgen. Groen/bruine aanslag op de bodem en aan de wanden zonder chemie niet te voorkomen.

Waterrijk heeft een zeer ruim assortiment vijvermaterialen en alles is op voorraad.
Wilt u meer weten over de vijvermaterialen klik hier >
Voor contact met Waterrijk klik hier >

 

Devider-02