Plantenvijver filters

Devider-02

Advies : Ook bij plantenvijvers adviseren wij u een filtersysteem te plaatsen. Natuurlijk moet een goed opgezette en rijpe plantenvijver, in combinatie met voldoende water/zuurstofplanten , bodemsubstraat en een paar andere huishoudelijke regeltjes zich zelf kunnen redden. Maar helaas is de vijver in het vroege voorjaar hier nog niet klaar voor.

Als het zonnetje de eerste voorjaars warmte gaat afgeven, de natuurlijke bacteriecultuur nog niet op sterkte is, en de waterplanten zijn nog niet gaan groeien hebben zweef en draadalgen vrij spel. Door afgestorven vijverplantresten en ingewaaide boombladeren is er na de herfst en de winter voldoende voedingswaarde voor algengroei in het water aanwezig. De draadalgen zijn vroegtijdig te bestrijden met een biologisch draadalgen poeder, maar de zweefalgen zullen d.m.v. een UV-c unit belicht moeten worden. De afgestorven algen en het zweefvuil van de vijver zullen “ voor ze naar de bodem zinken en voeding zullen worden voor de volgende generatie algen “ door een filter uit het water gehaald moeten worden.

Als er in het voorjaar voldoende biologisch evenwicht is , en het vijverwater niet te warm kan worden , is het mogelijk om de UV-c unit uit te zetten , de pomp en het filter adviseren wij te laten werken , om zweefvuil nog voor het kan bezinken uit het water te filteren.

Wij adviseren u , een filter met voldoende inhoud en UV sterkte voor de afmeting/inhoud van uw vijver te kiezen. Grotere filters hebben meer buffer en moet u minder vaak schoonmaken.

Waterrijk-Plantenvijver-01

 

Devider-02