Koivijver Filters

Devider-02

Karpervijvers zijn al jaren zeer populair en kom je in alle vormen en maten tegen. Omdat de Koi eigenlijk in hun eigen toilet rond zwemmen is het van zeer groot belang dat het vijverwater schoon is. Daarom is het belangrijk dat de karpers een goede uitgebalanceerde voeding krijgen die de groei en kleur stimuleert, maar zo min mogelijk uitwerpselen achter laat en het water belast. Goedkoop is in deze dan ook vaak duurkoop. In een vieze vijver met bodemvuil en plooien kunnen parasieten en schimmels huizen waar uw Koi ziek van kan worden of zelfs dood aan kan gaan. Maar ook algen zullen weelderig groeien en troebel water zal het zicht op de kleuren van uw vis doen vervagen.

Ruwweg kunt u koi-vijverfilters onderverdelen in vier groepen:

Meerkamerfilters, Beadfilters, Bewegendbedfilters en  Trommelfilters.

– Meerkamer (lijn)filters zijn zeer betrouwbaar, eenvoudig te plaatsen, eenvoudig te onderhouden en zowel gravity als pomp gevoed te plaatsen.
– Beadfilters compact, (meestal)gesloten, bij gesloten systeem dus geen muggen of stank, overal te plaatsen, zowel gravity als pompgevoed te gebruiken, zeer fijn filteren door de grote hoeveelheid beads (kraaltjes).
Bij sommige merken/type zijn er wel nadelen: het beadfilter heeft een zware energie vretende pomp nodig, een zware lucht compressor om te spoelen, soms vastlopen door vervuiling en zeer langzame bacteriecultuur opbouw.
– Bewegendbed filters zijn zeer zuurstofrijk en dus een snelle volle bacterie opbouw, maar filteren geen grof en fijnvuil delen uit het water. Een voorfilter of statisch-bed gedeelte is daarom noodzakelijk.
– Trommelfilters spoelen vol-automatisch en filteren zeer fijn, maar ook dit filtersysteem heeft na de trommel een bak nodig waar voldoende bacteriecultuur in opgekweekt kan worden.

 

Zo heeft ieder filter zijn voor, maar soms ook zijn nadelen:  Afmeting. Stroomverbruik, Onderhoud, Energie kosten, Aanschaf kosten. Kortom, een goed advies is goud waard.

Waterrijk-Koi-Vijver-01

 

Devider-02