UV-c Units

Devider-02

UV-c units 

UV-c  units zijn van groot belang bij het bestrijden van zweefalgen (groenwater).

Door het vijverwater via een Ultravioletlamp te laten stromen zullen de zweefalgen (die in levende staat zo fijn zijn dat filteren haast onmogelijk is) afsterven en samen klonteren. Hierdoor is het mogelijk om de dode algen door middel van een filter te scheiden van het vijverwater. De dode algen komen hierdoor niet terug in de vijver, zakken niet naar de bodem en slaan niet neer op uw beplanting.( verstikking ).

De dode algen kunnen ook niet op de vijverbodem gaan liggen rotten en voeding worden voor de volgende generatie zweefalgen. Diverse soorten UV-c units (tussenbouw en Dompel UV) met verschillende soorten lampen zoals:  TL/PL in Amalgaam of T5 uitvoering , zijn uit voorraad leverbaar.

 

UV-C-Units-01

Dompel UV-c

Dompel UV lampen zijn inbouwlampen, en leverbaar in zowel T5 als Amalgaam uitvoering.

De T5 lampen hebben een hogere stralingswaarde dan PL en TL lampen (25000 microwatt). Een Amalgaam lamp heeft een energie besparing van 50 tot 70 %  t.o.v. normale TL lampen, maar heeft ook een optimale werking (90%) tot 16000 brand uren.

Amalgaam heeft dus een dubbele levensduur met behoud van zijn UV kracht!

 

Waterrijk-amalgaam-filter-01

Dompel UV huis

Om een optimale werking van uw UV unit te krijgen adviseren wij u om de UV lamp voor het filtersysteem te plaatsen.

Hierdoor zullen de gedode zweefalgen niet eerst in uw vijver terug komen en daar bezinken, maar direct in het filtersysteem uit het water gefilterd worden. Bij gravity systemen zal het huis van de UV lamp een grotere diameter moeten hebben om de UV lamp voor het filter te kunnen plaatsen.

Speciaal voor de Dompel UV unit ontwikkelde aluminium UV behuizing 110mm, met montagewartel en ballast montageplaat (universeel voor lange en korte dompel UV / amalgaam of T5 lampen). Natuurlijk hebben wij ook van de door ons geleverde merken en type, vervangingslampen, specialbase lampen, kwarts glazen en zelfs een klein aantal elektrische gedeelte (ballast) op voorraad.

Dompel-UV-Unit

Tip

Veel UV lampen hebben een levensduur van ca. 8000 brand uur. Ze branden dan wel maar worden steeds minder krachtig. Vervang aan het begin van het nieuwe seizoen de UV lamp en controleer of de kwartsglas buis die om de lamp heen zit schoon is en niet bruin uitgeslagen door o.a. ingebrande dode algen. Maak het kwartsglas schoon (let op, zeer breekbaar ) of vervang het kwartsglas om voldoende UV licht door te laten. (pas op !  UV licht is schadelijk voor de ogen !!!).

 

Devider-02