Bodemdrain

Waterrijk-Bodemdrain-01Als verzamelput in de vijverbodem maakt men vaak gebruik van een bodemdrain.Vanaf de bodemdrain zal het vijverwater en bezinksel in de vijver naar het filter of verzamelput stromen. ( gravity gebruik )

De bodemdrain heeft veelal een 110mm pvc aansluiting en zal door de kap ( op hoogte instelbaar ) fungeren als een afzuigkap waardoor een lichte waterstroming richting de bodemdrain(s) zal ontstaan. Voor gebruik in kleine bassins hebben wij ook een kleine versie met 50mm aansluiting op voorraad. De drain’s zijn met een kit rups waterdicht op folie of polyester te monteren. Met pvc lijm zijn de afvoerbuizen ( 110 of 50 mm ) aan de drain’s te verlijmen.

Reversed Bodemdrain

Waterrijk-Reversed-Bodemdrain-1In sommige gevallen is het niet (meer) mogelijk een bodemdrain te plaatsen en dan kan een Reversed bodemdrain een goede oplossing bieden.  Als het niet mogelijk is om het vijverfolie of de bak uit de grond te halen bv door grondwater, maar ook als het om een vijver gaat die van beton of PE platen is gemaakt , is het eenvoudig om het afzuigkap principe van een Reversed Bodemdrain te gebruiken.

 

 

 

 

 

Waterrijk-Reversed-Bodemdrain-2De R.B. zal het door de pomp aangezogen water ( gravity is niet mogelijk ) dwingen om onderlangs de bodem te stromen. Hierdoor zal de stroming ,het vuil dat rondom de R.B. ligt mee slepen en afvoeren naar het filter (bij gebruik van een normale pomp in de vijver zal het water van de boven, en de zijkanten  aangezogen worden).

Bij dit systeem hoeven er geen buizen onder de vijver geplaatst te worden en kan het vuil wel van de bodem worden gezogen. Het is mogelijk om de pomp boven op de Reversed Bodemdrain te plaatsen , maar ook om de pomp buiten de vijver ( droog opstelling ) te plaatsen.

Advies : gebruik een (kikker/blad) voorfilter om vastlopen van de pomp te voorkomen.

 

 

 

Devider-02